ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ & TIPS

2019-11-14

Σήμερα υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που έχουν στην ιδιοκτησία τους κάποιο ακίνητο, διαμέρισμα στο κέντρο ή ένα σπίτι σε κάποιο χωριό που προβληματίζεται για την μη αξιοποίηση του. Μία δελεαστική λύση βρίσκεται στην βραχυχρόνια μίσθωση. Κατά πάσα πιθανότητα εάν είσαι ένας από αυτούς κατά πάσα πιθανότητα θα έχεις γύρω και αρκετούς που θα ξεκινήσουν τα κλισέ όπως, "θα τα δώσεις όλα στην εφορία", θα σου καταστρέψουν το σπίτι", "δεν θα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις εσύ" και πολλές ακόμα εναθρυντικές σκέψεις.

Εάν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία τότε τα παρακάτω βήματα, που η ομάδα της  Β&P έχει να σου προτείνει, μπορεί να σε βοηθήσουν στην αξιοποίηση του 

ΒΗΜΑ 1ο: ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕ ΤΟ 

Το πρώτο που έχεις να κάνεις είναι να ανακαινίσεις το διαμέρισμα ή τον χώρο που θέλεις να μισθώσεις. Επισκεύασε τις φθορές, αναβάθμισε το εξοπλισμό του και κάνε έξυπνες μετατροπές διαρρύθμισης ώστε να χρησιμοποιήσεις και το τελευταίο διαθέσιμο τετραγωνικό. Αυτόματα έχεις ανεβάσει την αξία της ιδιοκτησίας σου και πλέον έχεις όλες τις επιλογές διαθέσιμες. 

ΒΗΜΑ 2ο: ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ 

Σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο της ΑΑΔΕ για τη βραχυχρόνια μίσθωση (στην οποία εμπίπτει το Airbnb) ισχύουν τα εξής:

O Διαχειριστής του ακινήτου -που είναι ο επικαρπωτής- οφείλει να εγγράψει το ακίνητο στο Μητρώο Ακίνητων Βραχυχρόνιας Διαμονής και να αποκτήσει Α.Μ.Α (Αριθμός Μητρώου Ακινήτου), χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του TAXISnet. Τα στοιχεία που χρειάζονται για να χορηγηθεί Α.Μ.Α είναι ο Α.Τ.Α.Κ (Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου). Το κάθε ακίνητο πρέπει να έχει το δικό του Α.Μ.Α. 

Ωστόσο για όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες προώθησης του ακινήτου, το Α.Μ.Α θα είναι ένα και το αυτό. Το Α.Μ.Α πρέπει να αποκτηθεί πριν το ακίνητο προωθηθεί σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική πλατφόρμα εύρεσης διαμονής. 

Αν αυτό παραβιαστεί, ο Διαχειριστής του ακινήτου κινδυνεύει από τσουχτερό πρόστιμο. 

Αν κάποιο ακίνητο έχει παραπάνω από έναν ιδιοκτήτες, το εισόδημα από την εκμίσθωση διαμοιράζεται με βάση τα ποσοστά συνιδιοκτησίας που έχει ο καθένας. 

ΒΗΜΑ 3ο: ΕΝΟΙΚΙΑΣΕ ΤΟ

Με το ακίνητο σου αναβαθμισμένο και με πλήρη ενημέρωση είσαι έτοιμος να επιλέξεις εάν θα κάνεις χρήση μίας συμαβτικής μίσθωσης ή εαν θα το βάλεις στο Airbnb, αυξάνοντας ταυτόχρονα και το μηνιαίο εισόδημά σου.

ΒΗΜΑ 4ο: ΥΠΕΚΜΙΣΘΩΣΕ ΤΟ

Εάν δεν θέλεις να μπεις σε αυτή την διαδικασία, ή στο ακίνητο είστε αρκετοί ιδιοκτήτες και δεν θέλετε να το διαχειριστείτε, τότε βρες τον κατάλληλο διαχειριστή ακινήτων και απέκτησε εισόδημα, αφήνοντας εκείνον να το διαχειριστεί. 

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ αναφέρει: 

Αν οι συνιδιοκτήτες έχουν εκμισθώσει τα ποσοστά ιδιοκτησίας σε έναν Διαχειριστή (που είναι συνιδιοκτήτης) και του έχουν παραχωρήσει το δικαίωμα υπεκμίσθωσης για βραχυχρόνιες μισθώσεις, αυτός δικαιούται να εισπράττει τα μισθώματα και να τα μοιράζει αντίστοιχα. Ο «Διαχειριστής του Ακινήτου» εκτός από φυσικό πρόσωπο μπορεί να είναι και νομικό πρόσωπο, έχοντας να λειτουργεί για λογαριασμό του ένας νόμιμος εκπρόσωπος ή εξουσιοδοτημένος λογιστής.

Στο συνολικό συμφωνηθέν μίσθωμα περιλαμβάνονται όλες οι χρεώσεις που βαρύνουν τον εκμισθωτή. Για παράδειγμα, η προμήθεια της ψηφιακής πλατφόρμας που βαρύνει τον εκμισθωτή, δαπάνες καθαριότητας πριν την άφιξη του μισθωτή στο ακίνητο, τυχόν χρεώσεις για χρήση κλιματιστικού, ηλεκτρικού ρεύματος, wi-fi κ.λ.π. Οι χρεώσεις που μπορεί να προκύψουν από την ψηφιακή πλατφόρμα προς τον μισθωτή δεν συμπεριλαμβάνονται στο μίσθωμα.

ΒΗΜΑ 5ο: ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Φορολογία Airbnb: Για το έτος 2018 ο φόρος για το ετήσιο εισόδημα από βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτου (επιπλωμένου χωρίς παροχή κάποιας υπηρεσίας εκτός κλινοσκεπασμάτων) θα επιβληθεί με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων. Ειδικότερα θα έχει ως εξής:

  • 15% μέχρι 12.000€
  • 35% από 12.001€- 35.000€
  • 45% πάνω 35.000€

Το ακίνητο σου αποτελεί πηγή εισοδήματος και μπορεί να προσφέρει όμορφες στιγμές είτε στους φιλοξενούμενους σου, είτε στην οικογένεια σου. 

Η ομάδα της Belegris & Partners σου προσφέρει λύσεις για οποιοδήποτε στάδιο εσύ επιλέξεις. 


Η BELEGRIS & PARTNERS CO ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣ: 

- Επισκευή και διαρρύθμιση

- Διακόσμηση και επίπλωση 

-Αποκλειστική διαχείρηση για βραχυχρόνια μίσθωση

-Επισκευή - Επιίπλωση και Υπεκμίσθωση για βραχυχρόνια μίσθωση 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ