ΚΟΣΤΟΣ ΕΠΙΣΚΕΥΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

2019-12-05

«Επισκευάστε το παλιό σπίτι, νοικιάστε το και... ξεχάστε την εφορία και την εισφορά αλληλεγγύης για τέσσερα χρόνια». Υπερβολή; Κι όμως από το «ξεσκόνισμα» της νέας έκπτωσης φόρου που φέρνει η κυβέρνηση για τις επισκευές ακινήτων προκύπτει ότι επενδύοντας 10.000 ευρώ για την ανακαίνιση ενός ακινήτου με στόχο την ενοικίασή του, ο ιδιοκτήτης του θα μπορεί να το ενοικιάσει ακόμη και προς 580 ευρώ τον μήνα χωρίς να πληρώνει ούτε φόρο εισοδήματος ούτε εισφορά αλληλεγγύης για μια ολόκληρη 4ετία.

Έτσι, η επένδυση της επισκευής, ουσιαστικά μπορεί να «αποσβεστεί» ακόμη και μέσα σε ενάμιση χρόνο. Το μόνο που χρειάζεται είναι ο ιδιοκτήτης να ζητήσει παραστατικά από τους τεχνίτες που θα αναλάβουν το έργο της ανακαίνισης και να τους πληρώσει μέσω τραπεζικού συστήματος.

Η οριστική μορφή της ρύθμισης, περιλαμβάνει τα εξής: 

  • από το σύνολο της δαπάνης για παροχή υπηρεσιών θα αφαιρείται από τον φόρο το 40%. 
  • Η έκπτωση φόρου θα σπάει σε τέσσερα χρόνια ενώ η συνολική δαπάνη για επισκευή ακινήτων δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 16.000 ευρώ. 
  • Έτσι, η έκπτωση φόρου θα μπορεί να ανέλθει κατά μέγιστο στα 6400 ευρώ ή στα 1600 ευρώ τον χρόνο.

Ακολουθεί Παράδειγμα: 

  • Ιδιοκτήτης ακινήτου αποφασίζει να επενδύσει 10.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση η την ανακαίνιση ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. 
  • Πληρώνει μέσω τραπέζης και εξασφαλίζει την έκπτωση φόρου η οποία θα φτάνει στα 1000 ευρώ τον χρόνο (4000 ευρώ για το σύνολο της επισκευής επιμεριζόμενη σε τέσσερα έτη). 
  • Βρίσκει ενοικιαστή να ενοικιάσει το ανακαινισμένο διαμέρισμα προς 580 ευρώ τον μήνα. 
  • Αν δεν έχει άλλα εισοδήματα από ενοίκια, ο λογαριασμός της εφορίας θα του έβγαινε κανονικά 992 ευρώ. Με την αφαίρεση όμως των 1000 ευρώ που είναι το ποσό από την νέα έκπτωση, δεν θα πληρώνει φόρο. 

Ο λόγος του μηδικού φόρου εισοδήματος είναι: 

  • Πρώτον διότι ο ιδιοκτήτης δεν θα φορολογηθεί για εισόδημα 6960 ευρώ αλλά για εισόδημα 6612 ευρώ. Το 5% είναι έκπτωση από το εισόδημα λόγω αποσβέσεων και διατηρείται κανονικά. Η διάταξη που είχε συμπεριληφθεί στο προσχέδιο του φορολογικού νομοσχέδιου και καταργούσε τη συγκεκριμένη ρύθμιση, απαλείφθηκε από το τελικό κείμενο.
  • Δεύτερον, ο φόρος εισοδήματος από ενοίκια, υπολογίζεται με ξεχωριστή κλίμακα η οποία έχει την ακόλουθη μορφή: 


Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με την ομάδα της Belegris & Partners Cο, για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την επισκευή / διαχείριση ακινήτων. 

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και πολύ σύντομα ένα μέλος της ομάδας μας θα σας επικοινωνήσει μαζί σας.