ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΔΗΛΩΤΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

2020-06-18

Την παράταση διόρθωσης των αδήλωτων τετραγωνικών σχεδιάζει η κυβέρνηση καθώς η υγειονομική κρίση σταμάτησε απότομα τις δηλώσεις. Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων εκπνέει στις 30 Ιουνίου και το υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει την παράταση της διαδικασίας από έναν έως τέσσερις μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία στην πλατφόρμα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 450.000 δηλώσεις οι οποίες αντιστοιχούν σε 10,5 εκατομμύρια ξεχασμένα τετραγωνικά μέτρα. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος αυτό, όπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Εσωτερικών, είναι ότι τα 10,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα αντιστοιχούν στο μέγεθος μιας μικρής πόλης.

Την σχετική δήλωση θα πρέπει να υποβάλει κάθε ιδιοκτήτης κτίσματος ή οικοπέδου που δεν το έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ καθώς και κάθε ιδιοκτήτης που το έχει δηλώσει με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, όπως διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα. Η ρύθμιση καλύπτει ενδεικτικά τις επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς, επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία αλλά και τις επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας οικειοθελούς δήλωσης, θα ισχύσουν ξανά οι προηγούμενες διατάξεις που προέβλεπαν αναδρομικές οφειλές με πρόστιμα, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν είτε όταν αρχίσουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με τα στοιχεία του Ε9, στα οποία έχουν πλέον πρόσβαση οι ΟΤΑ της χώρας, είτε όταν ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ή οι κληρονόμοι του ζητήσουν πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ για μεταβίβαση, γονική παροχή ή αποδοχή κληρονομιάς του ακινήτου.

Στο μεταξύ τις προηγούμενες ημέρες έγιναν διορθώσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα και πλέον παρέχεται η δυνατότητα δήλωσης ηλεκτροδοτούμενων τ.μ. από κοινόχρηστο ρολόι. Συγκεκριμένα προστέθηκαν 2 πεδία όπου δηλώνονται ο αριθμός παροχής κοινόχρηστου ρολογιού και τα τ.μ. ηλεκτροδοτούμενων βοηθητικών χώρων κοινόχρηστου ρολογιού. Η αλλαγή αυτή αφορά όσους έχουν στην ιδιοκτησία τους βοηθητικούς χώρους, όπως υπόγεια γκαράζ ή αποθήκες που ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστο ρολόι. Μέχρι τώρα οι ιδιοκτήτες θα έπρεπε να επισκεφθούν το δήμο τους για να διορθώσουν την εικόνα των ακινήτων τους.

Ωστόσο, οι αλλαγές που έγιναν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις ακινήτων και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να επισκεφθούν το δήμο τους για:

- Τη δήλωση της αλλαγής χρήσης του ακινήτου, όπως προβλέπει ο νόμος, από επαγγελματική σε κατοικία και αντίστροφα. Σημειώνεται ότι η διόρθωση αυτή επιτρέπεται στην πλατφόρμα του Δήμου Αθηναίων και άλλων δήμων.

- Τη μείωση του εμβαδού του ακινήτου, αναφέροντας πώς τεκμηριώνεται αυτή.

- Τη διόρθωση σε ακίνητα για άλλο είδος δικαιώματος. Η πλατφόρμα καλύπτει τα ακίνητα του Ε9 που εμφανίζονται στη λίστα προς εισαγωγή στη Δήλωση και έχουν τιμές στο πεδίο «Είδος δικαιώματος (15) ή (19)»:1- Πλήρης Κυριότητα ή 3 - Επικαρπία/Οίκηση.