ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΘΕΡΜΟΠΡΟΣΟΨΗ ΚΤΗΡΙΟΥ - ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΣΑΣ

2019-12-07


Τα κτήρια αποτελούν ένα ζωντανό οργανισμό που αντιδρά στις καιρικές συνθήκες (κυρίως τις έντονα μεταβαλλόμενες) επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής των ενοίκων του.  

Η αλλαγή των κλιματικών συνθηκών, οι έντονες αυξομειώσεις της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας αλλά και η ενεργειακή σπατάλη έχουν δημιουργήσει την ανάγκη προστασίας του κελύφους των κτηρίων με τρόπο που ενεργειακά θα είναι ανακουφιστικός για το παγκόσμιο κλίμα. 

Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η εξωτερική θερμομόνωση των κτηρίων άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία της στα ελληνικά κτήρια στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ο οικοδομικός οργασμός της εποχής, η μειωμένη αντίληψη για τα οφέλη της, αλλά και η θυσία της ποιότητας στο βωμό του άμεσου κέρδους (φτιάξε - πούλησε) δεν της έδωσαν τον απαιτούμενο χώρο στην κατασκευή. Επιπλέον το χαμηλό τότε κόστος της κατανάλωσης ενέργειας κατέτασε τέτοιου είδους επενδύσεις ποιότητας σε κινήσεις πολυτελείας. 

Η προσπάθεια των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για εξοικονόμηση ενέργειας (Εξοικονομών Κατ οίκων), στράφηκαν περισσότερο σε παρεμβάσεις εύκολου κέρδους (τοποθέτηση ηλιακών, αντλιών θερμότητας και κουφωμάτων). Παρεμβάσεις που στόχο είχαν κυρίως σε περίοδο παρατεταμένης κρίσης να μειώσουν έστω και λίγο τα μηνιαία έξοδα ενός σπιτιού. 

Η ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΣΗΜΕΡΑ

Σήμερα τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά, η ελληνική οικοδομή έχει περάσει ήδη μία δεκαετία πλήρους αεργίας, τα νεότερα κτήρια είναι πλέον μεσήλικα, το κόστος της ενέργειας σχεδόν διπλάσιο και το ενεργειακό τους αποτύπωμα εξαιρετικά κοστοβόρο παγκοσμίως. 

Πλέον αυτών η αύξηση των εξωτερικών ατμοσφαιρικών ρύπων και η κατα γενική ομολογία κακή ποιότητα του αέρα των πόλεων (μικρών η μεγάλων ) σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν αρχίζει να εμφανίζει τα σημάδια της (εκτός στους ανθρώπους) και στα κτήρια. 

ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ 

Το μεγαλύτερος μέρος των κτηρίων στερούνται εξωτερικής θερμομόνωσης και ένα σημαντικό μέρος αυτών στερούνται γενικώς θερμομόνωσης. 

Έχετε παρατηρήσει υγρασία στους τοίχους? Η καθημερινή λειτουργία ενός σπιτιού παράγει υγρασία η οποία δεσμεύει ατμοσφαιρικούς ρύπους και σκόνες. Στα σημεία του κτηρίου που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη (εξωτερικοί τοίχοι) παρουσιάζεται υγροποίηση και δέσμευση των ρύπων στις επιφάνειες. Το αποτέλεσμα είναι μαύρα σημάδια και υγρασία στην εσωτερική πλευρά των εξωτερικών τοίχων. 

Κακή λειτουργία συστήματος θέρμανσης?  Συχνά επιλέγετε να "ανάψετε" το καλοριφέρ ή όποιο σύστημα έχετε,  δύο ώρες το πρωί και δύο το βράδυ, γιατί το κόστος της ενέργειας είναι υψηλό. Το σπίτι ανεβάζει θερμοκρασία για λίγη ώρα και την υπόλοιπη ημέρα παραμένει "παγωμένο". Η θέρμανση που αυξάνει την θερμοκρασία της εσωτερικής ατμόσφαιρας, λίγη ώρα μετά την παύση της λειτουργίας του, χάνεται, απορροφάται από τους εξωτερικούς τοίχους που χωρίς μόνωση διατηρούν χαμηλότερη θερμοκρασία. 

Υγρασία στην ατμόσφαιρα και κρύο?  Αρκετές φορές θα έχετε νιώσει ότι παρά την υψηλή θερμοκρασία του θερμόμετρου το σπίτι παραμένει κρύο, οι αναπνοές σας μπορεί να είναι λίγο πιο "βαριές" από άλλες φορές και νιώθετε κάπως άβολα μέσα στον ίδιο σας τον χώρο. Αυτό πιθανά συμβαίνει όταν στην ατμόσφαιρα για κάποιες ημέρες έχουν συγκεντρωθεί υψηλά ποσοστά υγρασίας, που έχουν περάσει μέσα στο χώρο σας "ποτίζοντας" όλες τις επιφάνειες του (τοίχους, έπιπλα, υφάσματα). 

Ζέστη και σήμερα?  Αλήθεια πόσες ημέρες το καλοκαίρι έχετε νιώσει άβολα παρακαλώντας να "πέσει" ο ήλιος, ώστε το σπίτι να δροσίσει. Το κλιματιστικό εργάζεται πυρετωδώς και εσείς δεν πλησιάζεται πολύ προς τις εξωτερικές πλευρές του διαμερίσματος σας γιατί η θερμοκρασία εκεί σας φέρνει δυσφορία. Η συνεχής χρήση του κλιματιστικού μπορεί να σας δροσίζει, αλλά παράλληλα τροφοδοτεί την ατμόσφαιρα με αέρα που επί ώρες φιλτράρεται σε ένα ήδη επιβαρυμένο φίλτρο. 

Ζητήσαμε από πελάτες της B&P Co, να μας περιγράψουν πως ζουν το σπίτι τους μετά την τοποθέτηση εξωτερική θερμομόνωσης και εκείνοι με μεγάλη χαρά μας απάντησαν: 

"Σ.Τ. Το σπίτι έχει αλλάξει συμπεριφορά, το καλοκαίρι εαν η εξωτερική θερμοκρασία δεν υπερβαίνει τους 35 C το κλιματιστικό δουλεύει ελάχιστα εως καθόλου. Οι δυτικοί χώροι του κτηρίου μας είναι πλεόν ευχάριστοι και δεν τους χρησιμοποιούμε μόνο τις πρωινές ώρες. Το κτήριο μας είναι καινούργιο (2012) όμως παρατηρούσαμε κάθε χειμώνα υγρασία στους εξωτερικούς τοίχους. Αναζητούσαμε την αιτία εξωτερικά, μέχρι που η ομάδα της B&P μας εξήγησε ότι αυτό οφειλόταν σε κακή θερμομόνωση.  Πλέον οι εσωτερικές υγρασίες αποτελούν παρελθόν, ακόμη και στους χώρους της κουζίνας και του μπάνιου 

" Ε.Γ. Όταν πήραμε την απόφαση ήμουν διστακτική, θεωρώντας ότι θα ξοδέψουμε κάποια χρήματα, αλλά δεν θα αισθανθούμε ουσιώδη διαφορά. Επιλέξαμε λοιπόν να εφαρμόσουμε το σύστημα στην βόρεια πλευρά του ακινήτου μας. Η διαφορά ήταν εντυπωσιακή, καθώς μέσα στο σπίτι νιώθαμε δύο ζώνες θερμότητας. Το τμήμα χωρίς την μόνωση ήταν εμφανώς πιο κρύο από το υπόλοιπο. Στο προσεχές διάστημα προγραμματίζουμε την συνολική εφαρμογή του συστήματος εξωτερικής θερμοπρόσοψης.

" Ε.Α. Ο πρώτος χειμώνας με την εξωτερική θερμομόνωση ήταν σαν να είχαμε αλλάξει σπίτι. Κάθε χρόνο το καλοριφέρ άνοιγε το πολύ 3- 4 ώρες ανά ημέρα, θέλοντας να μειώσουμε το κόστος. Την προηγούμενη χρονιά, το καλοριφέρ έμεινε ανοικτό με το θερμοστάτη σε θερμοκρασία 18C, έπειτα από την υπόδειξη της ομάδας μηχανικών της B&P. ΠΑρατηρήσαμε ότι το καλοριφέρ παρόλο που ήταν ανοικτό, δούλευε περίπου 30' - 40' ανά ημέρα. Η θεμροκρασία του χώρου ήταν σταθερή και το σπιτι δεν την έχανε ακόμη και μετά από 7 - 8 ώρες, από την στιγμή που το καλοριφέρ έκλεινε. Υπολογίσαμε ότι θα αποσβέσουμε το κόστος της επένδυσης σας μέσα σε δύο χρόνια. 

"Α.Ν. Όταν η ομάδα της B&P μας πρότεινε την τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης, ήμασταν κάπως επιφυλακτικοί. Σήμερα χαιρόμαστε το σπίτι μας, όλο το 24ωρο, χωρίς να νιώθουμε αγωνία για το αν η εξωτρική θερμοκρασία είναι 5C ή 12C. Ίσως όμως το σημαντικότερο είναι, ότι μπαίνουμε στο σπίτι μας και η πρώτη αίσθηση, η πρώτη αναπνοή που παίρνουμε είναι καθαρή, νιώθουμε άνετα, ούτε κρύο ούτε επιτηδευμένη ζέστη. Ίσως σε αυτό να οφείλεται ότι έχει μειωθεί κατα πολύ και η εμφάνιση αλλεργικού βήχα που με ταλαιπωρουσε κάθε χειμώνα. 

Ας δούμε όμως αυτά που οι χρήστες περιγράφουν ως σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα τους, που οφείλονται:

  • Η μείωση του κόστους θέρμανσης

Η θέρμανση ενός χώρου έχει ως στόχο να εξασφαλίσει ένα θερμικά άνετο εσωτερικό κλίμα καλύπτοντας τις απώλειες θερμότητας προς το περιβάλλον. Θερμομονώνοντας το εξωτερικό περίβλημα ενός κτιρίου περιορίζονται οι θερμικές απώλειες των θερμαινόμενων χώρων με αποτέλεσμα την μειωμένη ανάγκη για χρήση συστήματος θέρμανσης και κατ' επέκταση την μικρότερη κατανάλωση καυσίμου. Έχει εκτιμηθεί ότι με την θερμομόνωση ενός συνηθισμένου κτιρίου μπορεί να εξοικονoμηθεί μέχρι και 45% της ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία του. Σε ορισμένες μάλιστα ακραίες περιπτώσεις η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει και το 60%.

  • Η δημιουργία συνθηκών θερμικής άνεσης

Η αίσθηση θερμικής άνεσης εξαρτάται από την θερμοκρασία του αέρα στο χώρο αλλά και από την θερμοκρασία των επιφανειών που τον περιβάλλουν. Σε μη μονωμένους χώρους είναι συνηθισμένο φαινόμενο να αισθάνεται κανείς ψύχος παρά το γεγονός ότι η θερμοκρασία του αέρα στο χώρο είναι υψηλή. Ο λόγος είναι η δημιουργία ψυχρών ρευμάτων κατά την επαφή του θερμού αέρα με τις ψυχρές εσωτερικές επιφάνειες των τοίχων. Μονώνοντας το κτίριο οι τοίχοι διατηρούν θερμοκρασία που διαφέρει σε μικρό βαθμό από την θερμοκρασία του αέρα με αποτέλεσμα την αποφυγή της δημιουργίας ψυχρών ρευμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε θερμομονωμένα κτίρια η θερμοκρασία που απαιτείται για την επίτευξη θερμικής άνεσης είναι μικρότερη από την αντίστοιχη που απαιτείται σε έναν χώρο που στερείται θερμομόνωσης.

  • Θερμική άνεση -εκμετάλλευση της θερμοχωρητικότητας των υλικών

Η τοποθέτηση θερμομόνωσης εξωτερικά της τοιχοποιίας δίνει την δυνατότητα στους τοίχους να αποθηκεύσουν την θερμότητα που παράγεται κατά την λειτουργία του συστήματος θέρμανσης και να την αποδώσουν σε μεταγενέστερο χρόνο εξασφαλίζοντας θερμική άνεση ακόμα και όταν ο χώρος δεν θερμαίνεται. Η αξιοποίηση της θερμοχωρητικότητας των δομικών στοιχείων είναι αυτή που επιτρέπει την μείωση του χρόνου λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης σε ένα κτίριο

  • Αποφυγή υγρασίας συμπύκνωσης στις εσωτερικές επιφάνειες των τοίχων

Σε κτίρια χωρίς θερμική προστασία εμφανίζεται συχνά υγρασία συμπύκνωσης στις εσωτερικές επιφάνειες των τοίχων. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται όταν οι υδρατμοί του αέρα έρχονται σε επαφή με τοίχους που έχουν θερμοκρασία χαμηλότερη της θερμοκρασίας δρόσου και συμπυκνώνονται. Συνέπεια της υγρασίας συμπύκνωσης είναι η δημιουργία γκρίζων κηλίδων στους τοίχους λόγω της ανάπτυξης μούχλας και της προσκόλλησης σκόνης στις υγρές επιφάνειες. Η εξωτερική θερμομόνωση των τοίχων επιτρέπει στους τοίχους να διατηρούν υψηλότερη θερμοκρασία από την θερμοκρασία δρόσου αποτρέποντας την εμφάνιση του φαινομένου και όλων των ανεπιθύμητων συνεπειών του.

  • Μείωση των πιθανοτήτων σχηματισμού υγρασίας στο εσωτερικό των δομικών στοιχείων

Σε χώρους με υψηλή υγρασία παρατηρείται διάχυση υδρατμών μέσω των δομικών στοιχείων προς το εξωτερικό περιβάλλον. Σε ψυχρούς αμόνωτους τοίχους οι υδρατμοί υγροποιούνται στο εσωτερικό τους προκαλώντας σημαντικές φθορές. Η εξωτερική θερμομόνωση έχει ως αποτέλεσμα την διατήρηση υψηλής θερμοκρασίας στο εσωτερικό των τοίχων αποτρέποντας την υγροποίηση των υδρατμών και των προβλημάτων που αυτή μπορεί να προκαλέσει.

  • Προστασία των δομικών στοιχείων του κτιρίου από τις έντονες θερμικές καταπονήσεις

Η θερμομόνωση προστατεύει τα εξωτερικά δομικά στοιχεία από τις θερμικές καταπονήσεις μειώνοντας σημαντικά την πιθανότητα δημιουργίας ρωγμών και σχισμών στα εξωτερικά επιχρίσματα.

  • Προστασία του περιβάλλοντος

Με την θερμομόνωση επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας με αποτέλεσμα την μείωση της κατανάλωσης των διαθέσιμων ενεργειακών πόρων. Ταυτόχρονα η θερμομόνωση συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης των καυσαερίων ως αποτέλεσμα του περιορισμού της χρήσης καυσίμων για την θέρμανση των κτιρίων. Υπολογίζεται ότι η εκπομπή αερίων CO2 για την θέρμανση ενός μονωμένου κτιρίου είναι μέχρι και 45% μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη ενός αμόνωτου.