home that suits you...

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΚΤΗΡΙΑ - Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

2021-11-07

Γράφει ο Μιχάλης Γ. Μπελέγρης | MSc Civil Engineer A.U.Th. 
 Managing Partner B&P Co

Βρισκόμαστε στους τελευταίους μήνες του 2021, έχοντας βγει από μία παγκόσμια οικονομική κρίση και προσπαθώντας να βρούμε βηματισμός υπό τις ασταθείς συνθήκες του Covid-19. Η Ελλάδα του 2021 μέσα σε όλες τις προκλήσεις που έχει να διαχειριστεί, θα πρέπει να ανταπεξέλθει και στις ενεργειακές οι οποίες δείχνουν ότι θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον της επόμενης δεκαετίας τουλάχιστον. 

Το 2004- 2008 η χώρα μας, πριν εισέλθει στην παγκόσμια οικονομική κρίση, εξήλθε από μία χρυσή δεκαπενταετία οικοδομικής δραστηριότητας. Από τα τέλη του 90 οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, του ενεργού αποτυπώματος άνθρακα στο περιβάλλον από τις καθημερινές μας χρήσεις άρχισαν να δείχνουν το τι θα ακολουθήσει. 

Χρειάσθηκε να κατασκευαστούν και να ανακατασκευαστούν περισσότερα από  4 εκατομμύρια  κτήρια (αυτός είναι ο αριθμός των ελληνικών κτηρίων σήμερα) για να ξεκινήσουμε δειλά δειλά στις αρχές της δεκαετίας του 2010 να εφαρμόζουμε στοιχειώδεις μεθόδους μείωσης ενεργειακής κατανάλωσης. 

Ενώ άλλες χώρες την δεκαετία που πέρασε (2010-2020) προχώρησαν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, στην εφαρμογή βιοκλιματικού σχεδιασμού στα υπο- ανέγερση και στην αυτο - παραγωγή ενέργειας ( net metering), στην Ελλάδα δυστυχώς προσπαθήσαμε να κράτος και ιδιώτες να βγούμε κερδισμένοι εκφυλίζοντας κοινοτικά προγράμματα τύπου "Εξοικονομώ". 

Για όλα αυτά μπορεί οποιοσδήποτε (ανάμεσα σε όλους και εγώ) να βρούμε εκατομμύρια λογικούς και παράλογους λόγους των ενεργειών και επιλογών μας (οικονομική κρίση, άγνοια, παντελής έλλειψη ενημέρωσης και πολλά άλλα). 

Σήμερα όμως κανένας από εμάς δεν έχει δικαίωμα να μείνει σε τέτοιου επιπέδου αιτιάσεις και αγνοήσει τα δεδομένα που θα διαμορφώσουν το αύριο στην ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά του real estate. 

Η Ελλάδα του 2021 μέσα σε όλες τις προκλήσεις που έχει να διαχειριστεί, θα πρέπει να ανταπεξέλθει και στις ενεργειακές οι οποίες δείχνουν ότι θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον της επόμενης δεκαετίας τουλάχιστον. 


1. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ: 

Οι καθημερινές αν΄άγκες  απαιτούν αυξημένη κατανάλωση ενέργειας υπερ- πολλαπλάσια αυτής που απαιτούνταν το 2000. Η ανάγκη αυτή σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά επιβλαβείς για το περιβάλλον μορφές ενέργειας που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται διαμορφώνουν ένα ράλλυ τιμών που αρχής γενομένης το 2021 θα μας απασχολήσει τουλάχιστον για μία δεκαετία. 

2. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΟΣΤΟΒΟΡΑ ΚΤΗΡΙΑ: 

Στην χώρα μας από το σύνολο των 4 εκατομμυρίων κτηρίων (300.000 εξ αυτών είναι επαγγελματικοί χώροι), υπάρχουν μόλις 76 κτήρια με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, ενώ η πλειονότητα εξ αυτών έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980.  Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα σχεδόν ημί - αιωνόβια κτήρια μας έχουν εξαιρετικα ΄υψηλό ποσοστό απωλειών της ενέργειας που χρησιμοποιούν, δεν έχουν σχεδόν κανένα στοιχείο βιοκλιματικού σχεδιασμού και στερούνται οποιασδήποτε δυνατότητας αυτοπαραγωγής ενέργειας. Μία λέξη θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει "ΚΟΣΤΟΒΟΡΑ". 

3. ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: 

Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός των κτηρίων προήλθε από την Ελλάδα (αυτή την παλιά, καλή αυθεντική), χάθηκε στην πάροδο των αιώνων, υιοθετήθηκε από χώρες που ασχολήθηκαν σοβαρά με την πολεοδομία την ρυμοτόμηση και τον βιοκλιματικό σχεδιασμό. Μα τι είναι αυτός ο βιοκλιματικός σχεδιασμός που τόσο γνωστός έχει γίνει από τα social και όχι μόνο....  Ο Βιοκλιματικός Σχεδιασμός, συνοπτικά και αρκετά απλοποιημένα είναι η πρόβλεψη του σχεδιασμού ενός κτηρίου, ώστε αυτό με την μορφή και τον εξοπλισμό του (βεράντες, μπαλκόνια, τέντες κλπ) να μπορεί να χρησιμοποιεί τις δωρεάν πηγές ενέργειας που υπάρχουν στην ημέρα μας , τον Ήλιο, τον Άνεμο, την Υγρασία, την Γεωθερμία κ.α. ¨Όπως συμβαίνει με όλα τα στοιχεία της φύσης, τίποτα δεν είναι καλό ή κακό, όλα εξαρτώνται από το πως τα χρησιμοποιείς.  Στον Βιοκλιματικό σχεδιασμό λοιπόν φροντίζουμε να προσανατολίσουμε σωστά το σπίτι, ώστε να αποφεύγουμε τον κρύο Βοριά, αλλά να ζεσταινόμαστε από το φως του ¨ήλιου, ενώ την ίδια στιγμή λαμβάνουμε μέτρα ώστε ο "κακός" βοριάς να μας δροσίζει το καλοκαίρι και ο "καλός" ήλιος να μη μας ψήνει τα απογεύματα του Ιουνίου , Ιουλίου και Αυγούστου. 

4. NET METERING: 

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες έχουν εισέλθει για τα καλά στην ζωή μας και στην καθημερινότητα των κτηρίων μας. Η ηλιακή και αιολική ενέργεια αποτελούν τις δύο πιο χρηστικές μορφές ανανεώσιμης ενέργειας, με την γεωθερμία να ακολουθεί και να εξελίσσεται ραγδαία τα επόμενα χρόνια. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αυτοπαραγωγή ενέργειας αποτελούσε η αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας καθώς έπρεπε να χρησιμοποιηθούν μπαταρίες με υψηλό κόστος και μικρό χρόνο ζωής. Την απάντηση σε αυτό το πρόβλημα την έδωσε το Net Metering (δείτε περισσότερα) , που πλεόν δίνει την δυνατότητα στ ακτήρια να παράγουν ενέργεια, να την χρησιμοποιούν άμεσα εάν την έχουν ανάγκη, αλλιώς να την διαθέτουν στο κεντρικό δίκτυο και να την συμψηφίζουν με αυτή που χρησιμοποιούν από αυτό όταν δεν παράγουν. 



ΟΛΑ ΚΑΛΑ..... ΑΛΛΑ:

Ίσως αυτή να είναι η έκφραση που έρχεται στο μυαλό των περισσότερων από εμάς, ως αποτέλεσμα της διαπίστωσης ότι αυτή την στιγμή έχουμε ένα κτήριο με δεδομένο σχεδιασμό, σχεδόν δεδομένο εξοπλισμό και πιθανώς σχετικά καινούργιο ή προσφάτως ανακαινισμένο. 

Δεν ξέραμε, δεν ρωτήσαμε, δεν μάθαμε οπότε τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα. Η απάντηση σε αυτό είναι μία καθώς τώρα ξέρουμε, μπορούμε να ρωτήσουμε και να μάθουμε. 

Για να δώσουμε στο κτήριο μας βιοκλιματικά χαρακτηριστικά ΔΕΝ πρέπει να το κατεδαφίσουμε, πρέπει να προσαρμόσουμε λειτουργίες, εξοπλισμό και αυτοματισμούς στον ήδη υπάρχον. 

Ένα παράδειγμα που συνηθίζουμε να συζητάμε μεταξύ μας στην ομα΄δα της B&P είναι ότι τις τέντες ΔΕΝ τις έχουμε βάλει στο σπίτι για να μην χαλάσουν τα χρώματα των επίπλων κοντά στα παράθυρα, τις έχουμε για να τις ρυθμίζουμε με αυτοματισμούς ώστε να επιτρέψουν ή να αποτρέψουν την εισροή θερμότητας. 

Τα κτήρια μας όπως και τα περισσότερα πράγματα στην ζωή μας είναι δυναμικά, υπάρχουν διατηρούνται και εξελίσσονται. Εκμεταλλευτείτε αυτή τους την ιδιότητα και ρωτήστε κάποιους ειδικούς για το πως μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα προς όφελος σας και προς όφελος του περιβάλλοντος μας. 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ - ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ: 

Η προτροπή της ομάδας μας είναι να ρωτήσετε για την αλλαγή της ενεργειακής κατάστασης του κτηρίου σας άμεσα. Λύσεις υπάρχουν και μην διστάσετε να ρωτήσετε ξανά και ξανά μέχρι οι απαντήσεις που θα πάρετε να σας καλύψουν και να σας δείξουν την βέλτιστη λύση με χρηματοοικονομικούς όρους. Πόσα χρήματα θα επενδύσετε στην αναβάθμιση του κτηρίου σας, πόσα χρήματα θα εξοικονομήσετε ανά έτος, στα πόσα χρόνια θα κάνετε απόσβεση και πόσα χρήματα θα εξοικονομήσετε μέχρι η επέμβαση ή αναβάθμιση που θα κάνετε θα καταστεί ανενεργή. 


Η ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ BELEGRIS & PARTNERS 

Η μελέτη και η κατασκευή των κτηρίων μπορεί να είναι δουλειά, εργασία ή μεράκι. Η δική μας ομάδα μηχανικών επέλεξε το τρίτο πιστεύοντας ότι ένα δυναμικό κτήριο που συνεχώς εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες των ενοίκων του, προσφέρει αυξημένη ποιότητας ζωής, εξοικονομεί σημαντικούς οικονομικούς πόρους και διασφαλίζει την ευημερία τους μόλις οι πόρτες κλείσουν. 

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, θα χαρούμε να σας γνωρίσουμε, να σας ενημερώσουμε και να σας προτείνουμε λύσεις που θα σας προσφέρουν ενεργειακή ανεμελιά.