home that suits you...

ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ - ΔΡΟΣΙΣΜΟΣ

2021-07-16

Η ομάδα μηχανικών της Belegris & Partners Co, συγκέντρωσε τις συχνότερες ερωτήσεις σχετικά με την ενδοδαπέδια θέρμανση και τον δροσισμό και παραθέτει τις απαντήσεις για την πληρέστερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων. 

ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Στην ελληνική επικράτεια, τις τελευταίες δεκαετίες, η θέρμανση των κτηρίων εξυπηρετείται από συστήματα καλοριφέρ και συστήματα παροχής θερμού αέρα, σε συνδυασμό πιθανά με την λειτουργία κάποιου τζακιού (ενεργειακού ή μη).  Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των συστημάτων είναι η σημειακή παροχή θερμότητα μέσω κάποιου πομπού (καλοριφέρ, aircondition) επί κάποιας τοιχοποιίας του κτηριου. 

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας των δομικών υλικών τα τελευταία 20 χρόνια, έφεραν στο προσκήνιο ένα σύστημα ψύξης - θέρμανσης που τις καταβολές του μπορεί να τις αναζητήσει κανείς στα κτήρια της αρχαίας Ελλάδας. Η ενδοδαπέδια εγκατάσταση ψύξης - θέρμανσης, αποτελεί τη δημοφιλέστερη, πλέον, εναλλακτική μέθοδο έναντι του συμβατικού συστήματος θέρμανσης, το δε πλεονέκτημα της έγκειται στο γεγονός ότι το δάπεδο της κατοικίας λειτουργεί ταυτόχρονα ως αγωγός και πομπός θερμότητας ή δροσισμού, μετατρέποντάς το, επί της ουσίας, σε ένα μεγάλης επιφάνειας θερμαντικό ή κλιματιστικό σώμα.

Η βασική διάταξη που χρησιμοποιείται στην ενδοδαπέδια θέρμανση για τη θέρμανση του νερού είναι ίδια με το συμβατικό σύστημα που όλοι γνωρίζουμε, χωρίς περιορισμούς στην επιλογή της καύσιμης ύλης (ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο, πέλλετ, ξύλο, υγραέριο, γεωθερμία), με τη διαφορά ότι, μέσα στους χώρους του σπιτιού, οι σωληνώσεις τοποθετούνται σε συγκεκριμένη διάταξη επί του αρχικά θερμομονωμένου δαπέδου, καλύπτοντας κατά το μέγιστο δυνατόν τη διαθέσιμη επιφάνεια.

Με αυτό τον τρόπο, το σύστημα κατανέμει ομοιόμορφα τη θερμότητα στους χώρους διαβίωσης με ελάχιστη αδράνεια ή απώλειες και κυρίως, με χαμηλότερη θερμοκρασία προσαγωγής του νερού. Κατά συνέπεια, με την ενδοδαπέδια θέρμανση, το πάτωμα θερμαίνεται σταδιακά και ακτινοβολεί ωφέλιμη θερμότητα εντός της συνήθους ζώνης διαβίωσης, δηλαδή μέχρι τα δύο μέτρα ύψος, αποφεύγοντας την άσκοπη συγκέντρωση θέρμανσης κοντά στα θερμαντικά σώματα, που παρατηρείται στη συμβατική διάταξη. Λόγω δε της χαμηλότερης θερμοκρασίας τροφοδοσίας του νερού, επιτυγχάνεται οικονομία στην κατανάλωση καύσιμης ύλης.


ΤΥΠΟΙ ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Τα είδη συστημάτων ενδοδαπέδιας θέρμανσης - δροσιμσου,  που χρησιμοποιούνται σήμερα διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες, ανάλογα με τον τρόπο που παράγεται η θερμότητα που διαχέεται στο χώρο. Διακρίνονται σε ηλεκτρικά, όπου χρησιμοποιείται ηλεκτρική ενέργεια και υδραυλικά, όπου θερμαίνεται νερό που στη συνέχεια ρέει εντός του συστήματος κεντρικής θέρμανσης της κατοικίας.


ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Στην ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση, το υποδάπεδο καλύπτεται από ηλεκτρική καλωδίωση σε μορφή τάπητα, η οποία τροφοδοτείται με ρεύμα απευθείας από το δίκτυο. Εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα ως εναλλακτικός προς το πετρέλαιο τρόπος θέρμανσης και προτιμάται ιδίως από πολίτες της ΕΕ που μετοικούν στον Ελλαδικό χώρο, καθώς επίσης και από πελάτες οι οποίοι επιδιώκουν ανακαίνιση κατοικίας χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες ή υψηλό κόστος.

Ο θερμικός τάπητας τοποθετείται υποδαπέδια, με χρήση τεχνικών ξηράς δόμησης, και υπάρχει δυνατότητα χρήσης οποιουδήποτε φινιρίσματος εντός προδιαγραφών της μελέτης. Λόγω της φύσης της εγκατάστασης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κύρια ή δευτερεύουσα θέρμανση, αλλά και ως εφαρμογή για την τήξη χιονιού ή πάγου που συσσωρεύεται σε εξωτερικές επιφάνειες. Πολλοί κατασκευαστές δηλώνουν ότι τα συστήματα αυτά είναι ασφαλή και με μακρά διάρκεια ζωής, με σημαντικότερο μειονέκτημα το γεγονός ότι δεν παρέχεται δυνατότητα δροσισμού.

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην επιλογή του φινιρίσματος δαπέδου σε μια εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Βασικό κριτήριο είναι η καλαισθησία του πελάτη, βάσει της οποίας γίνεται η επιλογή του αντίστοιχου υλικού φινιρίσματος κατά την εκπόνηση της μελέτης εγκατάστασης. Η κυριότερη διαφορά μεταξύ των υλικών που χρησιμοποιούνται στην κάλυψη του δαπέδου είναι η θερμική αγωγιμότητα του εκάστοτε υλικού.



Υδραυλική ενδοδαπέδια θέρμανση

Η υδραυλική ενδοδαπέδια θέρμανση χρησιμοποιεί υποδαπέδια διάταξη σωληνώσεων, στην οποία διαχέεται νερό θερμαινόμενο από την υπάρχουσα υποδομή κεντρικής θέρμανσης, όπως είναι οι λέβητες (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ξύλο, pellet), οι αντλίες θερμότητας, η γεωθερμία, η ηλιακή ενέργεια ή οι ηλεκτρικοί λέβητες. Στα θετικά στοιχεία του υδραυλικού ενδοδαπέδιου συστήματος εντάσσεται η δυνατότητα τοποθέτησης σωληνώσεων και σε ενδοτοίχια διάταξη, όπου είναι δυνατόν ή όπου απαιτείται, και επίσης η δυνατότητα δροσισμού του χώρου κατά τους θερινούς μήνες, με χρήση αντλίας θερμότητας.

Η μέθοδος εγκατάστασης υδραυλικής ενδοδαπέδιας θέρμανσης έχει τρεις κυρίαρχες τεχνικές, οι οποίες επιλέγονται με βάση τις ανάγκες του πελάτη (νεόδμητο ή ανακαινιζόμενο κτήριο, φινίρισμα δαπέδου και θέρμανση-δροσισμός), τις προδιαγραφές της μελέτης εγκατάστασης (προσανατολισμός, κλιματική ζώνη και συνθήκες, διαφορές θερμοκρασίας, ενεργειακή απόδοση του κτηρίου και αντοχή υλικών) και βεβαίως, το απαιτούμενο ή επιτρεπόμενο χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης. Κατά συνέπεια, υπάρχουν:

  • Η κλασική τεχνική εγκατάστασης, η οποία έχει ως βασικό χαρακτηριστικό τη χρήση θερμομπετόν ως στρώμα μεταξύ της υποδαπέδιας εγκατάστασης και του φινιρίσματος του δαπέδου. Είναι σχετικά χρονοβόρα και απαιτεί έως 10cm ύψος, συμπεριλαμβανομένου και του ύψους φινιρίσματος του δαπέδου.
  • Η τεχνική χαμηλού προφίλ χρησιμοποιεί αυτοεπιπεδούμενο κονίαμα αντί θερμομπετού. Χαρακτηριστικό του κονιάματος είναι η βραχύτερη διαδικασία ξήρανσης και προσαρμογής, το χαμηλότερο ύψος σε σύγκριση με αυτό της κλασικής τεχνικής και το μικρότερο βάρος υλικών ανά m2.
  • Η τεχνική ξηράς δόμησης αποτελεί την τρίτη τεχνική εφαρμογής. Αντικαθιστά το θερμομπετόν ή το αυτοεπιπεδούμενο με ινογυψοσανίδες. Με αυτό τον τρόπο, ο χρόνος εγκατάστασης μειώνεται στο χρόνο τοποθέτησης και προσαρμογής του συστήματος, ενώ παράλληλα επιτρέπει ύψος εγκατάστασης έως 5cm, ακόμη χαμηλότερο βάρος υλικών ανά m2 και λιγότερη μάζα νερού προσαγωγής εντός του δικτύου.



ΤΕΛΙΚΟ ΔΑΠΕΔΟ 

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην επιλογή του φινιρίσματος δαπέδου σε μια εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Βασικό κριτήριο είναι η καλαισθησία του πελάτη, βάσει της οποίας γίνεται η επιλογή του αντίστοιχου υλικού φινιρίσματος κατά την εκπόνηση της μελέτης εγκατάστασης. Η κυριότερη διαφορά μεταξύ των υλικών που χρησιμοποιούνται στην κάλυψη του δαπέδου είναι η θερμική αγωγιμότητα του εκάστοτε υλικού.
Πλακάκι, πέτρα και μάρμαρο
Αποτελούν τους βέλτιστους τύπους υλικού δαπέδου για χρήση με ενδοδαπέδια θέρμανση. Τα υλικά αυτά έχουν υψηλή θερμική αγωγιμότητα, συνεπώς η θερμότητα του υποδαπέδιου σωλήνα θέρμανσης μεταφέρεται γρήγορα στην επιφάνεια του δαπέδου και έχει εκτεταμένη διάρκεια εκπομπής θερμότητας, ακόμη και σε επιφάνειες με μεγάλες απώλειες θερμότητας. Λόγω της έντονης κινητικότητας του δαπέδου που οφείλεται σε συστολοδιαστολές, απαιτείται η χρήση κόλλας και αρμόστοκου αυξημένης ελαστικότητας.
Ξύλο και πολυστρωματικό
Το ξύλινο δάπεδο παρουσιάζει ποικιλία θερμικής αγωγιμότητας ανάλογα με το είδος του ξύλου και τον τρόπο επεξεργασίας του και ως εκ τούτου η καταλληλότητα του για χρήση με σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης διαφέρει. Κατά κανόνα, οι λεπτές πλάκες μηχανικής ξυλείας σε πυκνή διάταξη είναι οι πλέον καταλληλότερες για χρήση με διάταξη ενδοδαπέδιας θέρμανσης.
Βινύλιο
Το δάπεδο από βινύλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιτυχώς με ενδοδαπέδια θέρμανση, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει καλή θερμική αγωγιμότητα αλλά βραχεία διάρκεια εκπομπής θερμότητας, συνεπώς κρυώνει γρηγορότερα. Τα δάπεδα από βινύλιο, λόγω της φύσης του υλικού, υπόκεινται σε περιορισμό της υψηλότερης δυνατής θερμοκρασίας, η οποία συνήθως δεν πρέπει να ξεπερνά τους 27°C, καθιστώντας το σχεδόν ακατάλληλο για επιφάνειες με μεγάλες απώλειες θερμότητας.
Μοκέτα
Η μοκέτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φινίρισμα δαπέδου στην ενδοδαπέδια θέρμανση. Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή μοκέτας στο δάπεδο, το συνολικό πάχος όλων των υλικών που χρησιμοποιούνται στην εφαρμογή της, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε υποστρωμάτων ή επικαλύψεων, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2,5 TOG (Thermal Overall Grade - Γενικός Θερμικός Βαθμός), ώστε να επιτρέπεται ικανοποιητική εκπομπή θερμότητας από το ενδοδαπέδιο σύστημα θέρμανσης.



Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης

Κάθε σύστημα κεντρικής θέρμανσης έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που σχετίζονται με ενδογενείς και εξωγενείς λειτουργικούς περιορισμούς, τη στάθμιση μεταξύ οφέλους και κόστους, τις περιπτώσεις εφαρμογών όπου ενδείκνυνται ή αντενδείκνυνται, καθώς και τις απαιτήσεις και ανάγκες του εκάστοτε πελάτη. Στη συνέχεια θα απαριθμηθούν τα βασικότερα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της υδραυλικής ενδοδαπέδιας θέρμανσης.


Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης;

  • Ιδανική και ομοιόμορφη κατανομή θερμοκρασίας στο χώρο, καθώς οι σωληνώσεις καλύπτουν το σύνολο του δαπέδου, με αποτέλεσμα να μην παρατηρούνται ψυχρά σημεία ή υψηλές ταχύτητες αέρα στο χώρο, δεδομένου ότι η θερμότητα μεταδίδεται μέσω διεπαφής και ακτινοβολίας.
  • Χαμηλό λειτουργικό κόστος, γιατί η θερμοκρασία του νερού προσαγωγής κυμαίνεται μεταξύ 35-40οC, συνεπώς απαιτείται λιγότερη κατανάλωση καυσίμου, ενώ η θερμομονωτική ιδιότητα της μορφόπλακας εγγυάται τη διάχυση θερμότητας χωρίς διαρροές και την κλιμάκωση θερμοκρασίας κατά ύψος.
  • Χαμηλό κόστος συντήρησης, γιατί η ανυπαρξία ρευμάτων αέρα αποτρέπει την εμφάνιση μαυρίσματος στους τοίχος ή σε κουρτίνες, μειώνοντας το κόστος κτηριακής συντήρησης, το δε κόστος συντήρησης του συστήματος περιορίζεται στον καυστήρα, λέβητα και τον καθαρισμό των σωληνώσεων.
  • Εξοικονόμηση χώρου, ηχομόνωση και καλαισθησία, δεδομένου ότι δεν απαιτείται η ύπαρξη θερμαντικών σωμάτων ή εμφανών σωληνώσεων στο χώρο, επιτρέποντας την ελεύθερη διαρρύθμιση των δωματίων, ενώ η μονωτική ιδιότητα της μορφόπλακας περιορίζει την μετάδοση ηχητικής όχλησης σε εγκαταστάσεις πολυκατοικιών.
  • Υγιεινό περιβάλλον διαβίωσης, καθώς δεν δημιουργούνται ρεύματα αέρα και συνεπώς δεν ξηραίνεται η ατμόσφαιρα και δεν υπάρχει κίνηση σωματιδίων σκόνης. Η ύπαρξη υγρασίας εξαρτάται από το εξωτερικό περιβάλλον και από τη φυσιολογική εκπομπή του ανθρώπινου σώματος. Παράλληλα, οι θερμοκρασιακές ζώνες τηρούν τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος, που απαιτεί θερμά πόδια και δροσερή κεφαλή.
  • Δυνατότητα αύξησης και μείωσης της θερμοκρασίας, ανάλογα με τις απαιτήσεις της αντιστάθμισης κεντρικής θέρμανσης. Συνεπώς, το σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για δροσισμό κατά τους ζεστούς μήνες του έτους, αντικαθιστώντας τη χρήση κλιματιστικών, καθώς ο χώρος μπορεί να διατηρεί σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 45οC.
  • Συνδυαστική λειτουργία και συμβατότητα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεδομένου ότι η ενδοδαπέδια θέρμανση μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με το συμβατικό σύστημα κεντρικής θέρμανσης και με υποβοήθηση ηλιακής, ηλεκτρικής ή γεωθερμικής ενέργειας. Λόγω των πολλαπλών επιλογών που διατίθενται, η υδραυλική ενδοδαπέδια θέρμανση αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή για κατοικίες που απαιτούν θέρμανση για πολλές ώρες ημερησίως.
  • Ευκολία επισκευών σε περίπτωση βλάβης. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην εγκατάσταση υδραυλικής ενδοδαπέδιας θέρμανσης έχουν συνήθως δεκαετή εγγύηση, και σε περίπτωση βλάβης ή διαρροής λόγω θραύσης του σωλήνα, τα συνεργεία εγκατάστασης διαθέτουν ειδικά μηχανήματα εντοπισμού του σημείου της βλάβης, καθιστώντας ευκολότερη την αφαίρεση του φινιρίσματος και την επισκευή των ζημιών.


  • Ποια μειονεκτήματα παρουσιάζει η ενδοδαπέδια θέρμανση;

  • Σχετικά υψηλό κόστος εγκατάστασης, αναλόγως και των απαιτήσεων της μελέτης και των αναγκών που θα εξυπηρετηθούν. Αδιαμφισβήτητα, το κόστος εγκατάστασης υδραυλικής ενδοδαπέδια θέρμανσης είναι υψηλότερο της συμβατικής κεντρικής θέρμανσης, ωστόσο αυτό αντισταθμίζεται από τη μεσοπρόθεσμη απόσβεση της επένδυσης λόγω εξοικονόμησης του καυσίμου που θα χρησιμοποιηθεί.
  • Είναι σύστημα υψηλής αδράνειας, κατά συνέπεια απαιτεί μεγαλύτερο χρόνο λειτουργίας για τη μεταβολή της θερμοκρασίας του χώρου κατά ένα βαθμό Κελσίου σε αντίθεση με το συμβατικό σύστημα θέρμανσης. Συνεπώς, προτείνεται ο θερμοστάτης να παραμένει σε σταθερή ρύθμιση, ενώ με βάση αυτή την αρχή λειτουργίας, δεν ενδείκνυται για χώρους που απαιτούν θέρμανση για χρονικό διάστημα μικρότερο των 6 ωρών ημερησίως.
  • Πολλές πηγές αναφέρουν ότι αυξάνει το πάχος της πλάκας και επιβάλλει περιορισμούς, αναφορικά με τα υλικά και τον τρόπο εφαρμογής του φινιρίσματος, την τοποθέτηση σωληνώσεων ύδρευσης - αποχέτευσης και τη χρήση χαλιών. Ασφαλώς, η μελέτη εγκατάστασης λαμβάνει υπόψη το φινίρισμα και την τοποθέτηση χαλιών στο χώρο εφόσον ο πελάτης προτίθεται να τα χρησιμοποιήσει, για το δε πάχος της πλάκας η χρήση συστημάτων χαμηλού προφίλ ή ξηράς δόμησης βοηθά στην αποτροπή έντονης μεταβολής του υφιστάμενου ύψους.
  • Έχει απαιτήσεις τακτικής συντήρησης, σε ετήσια βάση. Αυτό δεν είναι απαραίτητα μειονέκτημα, καθώς η συντήρηση των εξαρτημάτων του λεβητοστασίου και των σωληνώσεων προσαγωγής είναι κοινό προαπαιτούμενο και στα συμβατικά συστήματα, ωστόσο αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος, λόγω της συνθήκης υψηλής αδράνειας.
  • Είναι ασύμφορη η εγκατάσταση σε περιοχές με ήπιο κλίμα ή γρήγορες εναλλαγές καιρικών συνθηκών. Εάν το κλίμα στην περιοχή διαβίωσης δεν παρουσιάζει μεγάλες θερμοκρασιακές μεταβολές, η εγκατάσταση υδραυλικής ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι ενδεχομένως ασύμφορη διότι απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απόσβεσης της επένδυσης, καθώς είναι πιθανό να μη χρησιμοποιείται περισσότερο από 5 ώρες ημερησίως. Ομοίως, σε περιοχές με έντονη θερμοκρασιακή διακύμανση κατά τη διάρκεια της ημέρας και λόγω της αδράνειας του συστήματος, θα υπάρχει σημαντική καθυστέρηση προσαρμογής της εσωτερικής θερμοκρασίας ως προς τις εξωτερικές συνθήκες.


Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την ενδοδαπέδια θέρμανση

1.Η ενδοδαπέδια θέρμανση αποτελεί σύγχρονη εφεύρεση;

Αρχαιολογικές ανασκαφές αποδεικνύουν ότι το ενδοδαπέδιο σύστημα θέρμανσης χρησιμοποιείτο επιτυχώς κατά τη Ρωμαϊκή εποχή, υπό μορφή υποδαπέδιων καναλιών από όπου διέρχεται ζεστός αέρας. Αργότερα, το σύστημα ξεχάστηκε και οι πρώτες προσπάθειες για την επαναφορά του έγιναν ανεπιτυχώς στις αρχές του αιώνα μας, καθώς οι προς χρήση σωλήνες ήταν μεταλλικοί και διαβρώνονταν εύκολα. Στη δεκαετία του 1970, η ανάπτυξη της βιομηχανίας πλαστικών και μονωτικών υλικών επέτρεψε την επιτυχημένη εφαρμογή του συστήματος με σημερινά κριτήρια.

2.Πώς λειτουργεί η ενδοδαπέδια θέρμανση;

Κύρια αρχή λειτουργίας της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι η χρήση του δαπέδου ως θερμαντικό σώμα. Οι σωλήνες κατανέμουν τη θερμότητα στους χώρους διαβίωσης με χαμηλότερη θερμοκρασία νερού προσαγωγής. Εξαιτίας της έλλειψης φυσαλίδων αέρα στο θερμομπετόν, η θερμότητα διαχέεται στον εσωτερικό χώρο. Επιπλέον, η πυκνή διάστρωση των σωλήνων κοντά στους εξωτερικούς τοίχους αναχαιτίζει το ψύχος, ενώ η αραιότερη διάστρωση τους στο εσωτερικό των δωματίων επιτρέπει την χαμηλότερη μετάδοση θερμικών φορτίων. Χάρη στις χαμηλές θερμοκρασίες δαπέδου, οι οποίες δεν ξεπερνούν τους 28οC, δεν παρατηρούνται βίαιες μετακινήσεις αερίων μαζών.

3. Με ποιες πηγές θερμότητας συνεργάζεται ένα σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης;

Μια εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης μπορεί να λειτουργήσει άψογα με όλους σχεδόν τους τύπους πηγών ενέργειας, με ιδανικότερο συνδυασμό την επιλογή χρήσης αντλίας θερμότητας, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες προσαγωγής συντελούν στη μείωση της κατανάλωσης της αντλίας θερμότητας. Επίσης απαιτείται η ύπαρξη τρίοδης ή τετράοδης βάνας ανάμειξης και κατάλληλου συστήματος αντιστάθμισης ώστε το νερό προσαγωγής να μην ξεπερνά τους 45°C, εφόσον θα χρησιμοποιηθεί λέβητας οποιουδήποτε είδους.

4. Πόσο ύψος απαιτείται για την εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης;

Το απαιτούμενο ύψος για την τυπική κατασκευή μπορεί να φτάσει τα 10 cm, Ωστόσο τα συστήματα χαμηλού προφίλ ή ξηράς δόμησης μπορούν να περιορίσουν τις απαιτήσεις ύψους στα 5 cm από το σκυρόδεμα μέχρι το τελικό δάπεδο. Η επιλογή του κατάλληλου συστήματος απαιτεί εμπειρία, και για τον λόγο αυτό θα πρέπει η επιλογή να γίνει από μηχανολόγο μηχανικό που θα συντάξει μελέτη ενδοδαπέδιας θέρμανσης.

5. Τι θα γίνει αν τρυπήσουν οι σωλήνες στο δάπεδο;

Η εγκατάσταση συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης που σχεδιάζεται από μηχανολόγο και εκτελείται από εκπαιδευμένους τεχνικούς είναι απολύτως ασφαλής και δεν διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο. Ο μοναδικός τρόπος πρόκλησης βλάβης στην εγκατάσταση, είναι η διάτρηση του σωλήνα με δράπανο ή άλλο εργαλείο. Ωστόσο, υπάρχει δυνατότητα επισκευής του σωλήνα στο σημείο της βλάβης.

6. Η ενδοδαπέδια θέρμανση ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων και μικροοργανισμών;

Το σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης έχει κατηγορηθεί για μια σειρά από προβλήματα που υποτίθεται ότι δημιουργεί, όπως το ότι βοηθά στην ανάπτυξη μικροοργανισμών και μικροβίων. Η ενδοδαπέδια θέρμανση όχι μόνο δε βοηθά στην ανάπτυξη μικροβίων, αλλά αντίθετα εμποδίζει την ανάπτυξή τους, αφού η υψηλή θερμοκρασία του δαπέδου αποτελεί αφιλόξενο περιβάλλον για τέτοιους μικροοργανισμούς.

7. Η ενδοδαπέδια θέρμανση δημιουργεί φλεβίτη και κυρσούς;

Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι θερμοκρασία δαπέδου μέχρι και 2°C υψηλότερη από τη θερμοκρασία σώματος, δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Σε μια εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης, η μέση θερμοκρασία του δαπέδου κυμαίνεται από 28 έως 32°C, με τη μέγιστη θερμοκρασία να μη ξεπερνά τους 39°C. Η «κακή φήμη» της ενδοδαπέδιας μάλλον οφείλεται σε αστοχία εγκαταστάσεων.

8. Τι πρέπει να προσέξω ιδιαίτερα στην ενδοδαπέδια εγκατάστασή μου;

  • Να επιλέξετε συνεργείο με το οποίο έχετε συνεργαστεί στο παρελθόν ή είστε σίγουροι για τα αποτελέσματα της εργασίας του.
  • Οι αρμοί διαστολής της ενδοδαπέδιας θα πρέπει να περιστοιχίζουν όλο το σπίτι περιμετρικά.
  • Το μονωτικό υλικό θα πρέπει να καλύπτει όλη την επιφάνεια του δαπέδου.
  • Επιλέξτε εξειδικευμένο συνεργείο θερμομπετόν.
  • Επιλέξτε επαγγελματία πλακά που να γνωρίζετε τη δουλειά του.
  • Η εκκίνηση του συστήματος πρέπει να γίνει αυξάνοντας την θερμοκρασία του νερού σταδιακά, έναν βαθμό κάθε μέρα ή όσο ορίζει το εγχειρίδιο εγκατάστασης του κατασκευαστή. 
  • Πώς συμφέρει να λειτουργεί η εγκατάστασή μου;

Εφόσον δε χρησιμοποιείται σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης άμεσης απόδοσης, η εγκατάσταση έχει μεγάλη αδράνεια. Αδράνεια σημαίνει χρονική υστέρηση μεταξύ της εντολής του θερμοστάτη μέχρι την επιθυμητή θερμοκρασία στο χώρο. Η απάντηση στο ερώτημα σχετίζεται με τις καθημερινές συνήθειες των ενοίκων και την πηγή ενέργειας που διαθέτει η εγκατάσταση. Σε γενικές γραμμές, κανονική θέρμανση 21°C τις ώρες διαμονής στο σπίτι και χαμηλότερη τις ώρες απουσίας ή ύπνου, τότε η εγκατάσταση λειτουργεί αποδοτικά και οικονομικά.

10. Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω τη λειτουργία της εγκατάστασης ενδοδαπέδιας θέρμανσής μου;

Μερικές ενέργειες για βελτίωση αποδοτικότητας της ενδοδαπέδιας θέρμανσης, είναι:

  • Εγκατάσταση θερμοστάτη χώρου με έλεγχο PiD.
  • Εγκατάσταση θερμοστατών χώρου και ηλεκτροβάνες σε κάθε δωμάτιο ή θερμική ζώνη του χώρου.
  • Ετήσια συντήρηση της εγκατάστασης.
  1. 11. Είναι οικονομικότερη στη λειτουργία απ' ότι το καλοριφέρ;

Η ενδοδαπέδια θέρμανση λειτουργεί περίπου 35% οικονομικότερα από τη συμβατική θέρμανση, λόγω της χαμηλότερης θερμοκρασίας νερού προσαγωγής στους σωλήνες (45oC, έναντι των 80oC της συμβατικής), καθώς ως γνωστόν για κάθε 1oC μείωσης της θερμοκρασίας προσαγωγής, επιφέρεται οικονομία καυσίμου κατά 3%, ενώ παράλληλα αποφεύγεται η κόπωση των εξαρτημάτων του λεβητοστασίου. Επίσης, παρατηρούνται λιγότερες απώλειες στις σωληνώσεις και στους χώρους της οροφής, των τοίχων και του αερισμού, καθώς δε χρειάζεται να θερμανθεί ο αέρας.

12. Είναι γενικά φθηνότερη λύση απ' ότι το καλοριφέρ;

Η κατασκευή ενός συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι κατά κανόνα ακριβότερη από την κατασκευή ενός συμβατικού συστήματος θέρμανσης, λόγω του κόστους χρήσης του θερμομπετόν και της μόνωσης. Η διαφορά αυτή αποσβήνεται γρήγορα, αφενός εξαιτίας του χαμηλότερου κόστους λειτουργίας του ενδοδαπεδίου συστήματος και αφετέρου από τα μειωμένα έξοδα συντήρησης.

13. Τι παραπάνω προσφέρει η ενδοδαπέδια θέρμανση;

Πέραν της οικονομικότερης λειτουργίας της, η ενδοδαπέδια θέρμανση έχει επιπλέον θετικά στοιχεία που συντελούν υπέρ της επιλογής της ως σύστημα θέρμανσης, τα οποία είναι:

  • Παρέχει τη δυνατότητα ενδοδαπέδιου δροσισμού εάν τροφοδοτηθεί με κρύο νερό.
  • Εξοικονομεί χώρο στο διαμέρισμα.
  • Παρέχει δυνατότητα ανακαίνισης των χώρων.
  • Μπορεί να λειτουργήσει και με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Κατανέμει ομοιόμορφα τη θερμότητα παντού.
  • Θερμαίνει με ευχάριστο και βιολογικώς ορθό τρόπο, καθώς ζεσταίνει περισσότερο τα άκρα, αφήνοντας πιο δροσερό το κεφάλι.
  • Δεν αναδύονται οσμές.
  • Δεν υπάρχει περίπτωση τραυματισμών, αφού δεν προεξέχουν σώματα καλοριφέρ.
  • Παρέχει δυνατότητα αυτονομίας ακόμα και σε κάθε δωμάτιο.
  • Λόγω των ειδικών συνθηκών υγρασίας και θερμοκρασίας, προστατεύονται έπιπλα, αντίκες, μουσικά όργανα, πίνακες ζωγραφικής κλπ.
  • Είναι εύκολη στη ρύθμιση και στο χειρισμό.
  • Ηχομονώνει τα δάπεδα.

14. Σε τι χώρους ενδείκνυται η ενδοδαπέδια;

Πέραν του χώρου διαμονής, η ενδοδαπέδια μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη θέρμανση επαγγελματικών χώρων. Σε εκτεταμένους και μεγάλου εσωτερικού ύψους χώρους η ενδοδαπέδια αποδεικνύεται εξαιρετικά αποδοτική και οικονομική στη λειτουργία, διότι κατανέμει τη θερμότητα ομοιόμορφα στο χώρο εργασίας. Η απόδοση της δεν εμποδίζεται ούτε από διέλευση βαρέων οχημάτων, ούτε από τεράστια αποθηκευτικά ράφια. Η ακινησία του αέρα είναι από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που προσφέρει η εγκατάσταση ενδοδαπέδιας σε χώρους όπου συνήθως είναι προβληματική η ύπαρξη σκόνης. Τέλος η ενδοδαπέδια μπορεί να εγκατασταθεί και σε εξωτερικούς χώρους.

15. Τι τελικό δάπεδο μπορεί να επιλεχθεί με την ενδοδαπέδια; Τα χαλιά περιορίζουν την απόδοση θερμότητας;

Η ενδοδαπέδια μπορεί να συνδυαστεί με οποιοδήποτε υλικό, εφόσον η επιλογή του υλικού έχει γίνει εκ των προτέρων, ώστε να προσαρμοστεί κατάλληλα η μελέτη σχετικά με τη θερμική αγωγιμότητα κάθε υλικού. Τα χαλιά μειώνουν την ακτινοβολία θερμότητας και για αυτό ενδείκνυται να καθίσταται γνωστό εξ αρχής σε ποιους χώρους θα στρωθούν χαλιά ή μοκέτες, ώστε εκεί η διάστρωση των σωλήνων να είναι πυκνότερη.

16. Πότε πρέπει να θέσουμε σε λειτουργία την ενδοδαπέδια;

Η ενδοδαπέδια σε σύγκριση με το καλοριφέρ καθυστερεί αρχικά να αποδώσει απευθείας τη θερμότητα στο χώρο, γεγονός που οφείλεται στις χαμηλές θερμοκρασίες του νερού προσαγωγής (συνθήκη υψηλής αδράνειας). Για το λόγο αυτό συνιστάται να τίθεται σε λειτουργία προετοιμασίας κατά τον Οκτώβριο, όταν δηλαδή παρατηρείται πτώση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος.

17. Παρέχεται εγγύηση;

Οι σωλήνες που χρησιμοποιούνται στην ενδοδαπέδια θέρμανση ακολουθούνται πάντα από εγγύηση 10 ετών (και άνω), πιστοποιώντας την καταλληλότητα του υλικού κατασκευής τους. Σε περίπτωση βλάβης, κατά την εγκατάσταση προβλέπεται αντικατάσταση του φθαρμένου υλικού εφόσον η περίοδος δοκιμής αποδείξει την ύπαρξη προβλήματος, ενώ συνήθως παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη η οποία προβλέπει χρηματική αποζημίωση με το πέρας της εγκατάστασης και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

18.Πόσο κοστίζει η εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης;

Το κόστος εργασίας για την εγκατάσταση της ενδοδαπέδιας θέρμανσης ξεκινά περίπου στα 15€/m², ενώ εκτιμάται, ότι για ποιοτική εγκατάσταση το κόστος ανεβαίνει περίπου στα 40€/m², ανάλογα με τα τετραγωνικά και τις απαιτήσεις του χώρου. Οι καθοριστικότεροι παράγοντες καθορισμού του κόστους ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι οι εξής:

  • Τετραγωνικά μέτρα του χώρου: όπως σε κάθε εγκατάσταση, το κόστος εφαρμογής εξαρτάται από μέγεθος της επιφάνειας που θα καλυφθεί. Σημαντική παράμετρος είναι η διαφορά μεταξύ νεόδμητου κτηρίου ή η ανακαίνιση υπάρχοντος χώρου.
  • Υλικά ενδοδαπέδιας θέρμανσης: Το υψηλό κόστος εγκατάστασης ενδοδαπέδιας θέρμανσης, οφείλεται στη χρήση ειδικών μονωτικών υλικών για το δάπεδο, τη στρώση του ειδικού θερμομπετού και το ανάλογο κόστος εργατικών χεριών.
  • Είδος ενδοδαπέδιας θέρμανσης: Ανάλογα με την επιλογή ηλεκτρικής ή υδραυλικής ενδοδαπέδιας θέρμανσης, υπάρχει μεγαλύτερο ή μικρότερο κόστος εγκατάστασης. Κατά κανόνα, η υδραυλική εγκατάσταση είναι ακριβότερη μεν, αλλά έχει χαμηλότερη κατανάλωση κατά τη λειτουργία της.

19.  Μπορεί να συνεργαστεί με άλλα συστήματα;

  •  Η ενδοδαπέδια θέρμανση μπορεί να συνυπάρχει με το συμβατικό σύστημα κεντρικής θέρμανσης, αφού δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:
  • Τα δυο συστήματα πρέπει να είναι ανεξάρτητα, εφόσον λειτουργούν σε διαφορετικές θερμοκρασίες, ενώ το λεβητοστάσιο είναι κοινό.
  • Προκειμένου να κατανεμηθούν σωστά οι δαπάνες για πετρέλαιο (και εφόσον κάτι τέτοιο είναι επιθυμητό), θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν με κατάλληλο συντελεστή τα ποσοστά συμμετοχής στις δαπάνες θέρμανσης.

Η σωστή εγκατάσταση ενός συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης, η οποία εγγυάται τη σωστή και μακρόχρονη λειτουργία ενός συστήματος θέρμανσης και δροσισμού, ξεκινά από μια σωστή και εμπεριστατωμένη μελέτη εγκατάστασης, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από τις ανάγκες του χώρου κατοικίας, του περιβάλλον, τις δομικές απαιτήσεις του κτίσματος και τις επιλογές του πελάτη.

Οι συνεργάτες και τα εξειδικευμένα συνεργεία μας έχουν πολύχρονη πείρα στο χώρο της ενδοδαπέδιας θέρμανσης, και εγγύηση της επιτυχούς πορείας μας είναι οι εκατοντάδες ικανοποιημένοι πελάτες για τους οποίους έχουμε διεκπεραιώσει τάχιστα και με υψηλό φρόνημα επαγγελματισμού, ανακαινίσεις χώρων καθώς και εγκατάσταση σε νεόδμητες κατοικίες.

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες ή ζητήστε μία προσφορά για το δικό σας έργο ενδοδαπέδιας θέρμανσης.