ΑΠΟΨΗ - ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΕ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

2020-11-04

Γράφει ο Μιχάλης Μπελέγρης, 

Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ. | Ροΐδου 19, 82100 Χίος 

Belegris & Partners Co

Construction & Property Management Company 


1.Η ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ

Βρισκόμαστε σε μία εποχή που η έλλειψη σταθερότητας είναι η μόνη σταθερά κυρίως αυτής της χρονιάς. Θα μπορούσε κάποιος εύκολα να την προσομοιώσει με την κίνηση σε μία από τις κεντρικές αρτηρίες της πρωτεύουσας, όπου οχήματα ξεκινάνε αναπτύσσουν ταχύτητα, ξαφνικά σταματάνε περιμένουν με το ένα πόδι των οδηγών στο φρένο και με το άλλο στο γκάζι. 

Χρειάστηκε να έρθει στην ζωή μας ένας Covid-19 και ένα lockdown για να ενεργοπιηθούν (μέσα σε ένα βράδυ) διαδικασίες ηλκεκτρονικής διακυβέρνησης που μέχρι τότε φάνταζαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή υπέρλαμπρη πολυτέλεια. Η παρουσία του ιού έφερε και και την ανάγκη για την χρήση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας, φένροντας την τηλε- εργασία και της τηλε- επικοινωνίες σε μία σύγχρονη διάσταση ( μη βλέπετε που στην Ελλάδα το εξευτελίσαμε και αυτό). 

2. Ο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ 

Εδώ στα νησιά του βόρειου ανατολικού Αιγαίου, τη 30η Οκτωβρίου ο εγκέλαδος έκανε την εμφάνιση του, μετά από καιρό, με εμφατικό τρόπο (6,9 της κλίμακας ριχτερ). 

Στην Σάμο δύο παιδιά έχασαν την ζωή τους από τα την κατάρρευση ενός ερειπωμένου κτίσματος και σε όλα τα νησιά που υπέστησαν υλικές ζημιές, κυρίως σε παλαιότερα και εγκαταλελειμμένα κτήρια, ξεκίνησε η συζήτηση περί δυσκαμψίας διαδικασιών και αρχαιολογίας. 

Σε αυτό το σημείο, οφείλω να πω ότι θα ήμουν ένας από τους πρώτους, που δεν θα δίσταζα να κατηγορήσω την αρχαιολογική νοοτροπία κάποιων που ασκούν τις αρμοδιότητες τους στην αρχαιολογική υπηρεσία, καθώς ουκ ολίγες φορές έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι σε δημόσιο διάλογο ή σε δικαστικές αίθουσες.

Η αλήθεια όμως είναι ότι στην παρούσα φάση φέρει το μικρότερο και ίσως αμελητέο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που βρίσκονται τα ετοιμόρροπα κτήρια.

Προσπαθώντας να προσεγγίσει κανείς την πραγματική εικόνα θα διαπιστώσει ότι και εδώ χρειαζόμαστε έναν covid-19, ίσως ο σεισμός δεν ήταν αρκετός, για να εναρμονηστούν οι διαδικασίες με τις ανάγκες τις εποχής (είπαμε γκάζι - φρένο). 



3. ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Στην πραγματικότητα σήμερα, το 2020, για να επισκευάσει - αποκαταστήσεις ένα ακίνητο χωρίς να κάνεις την παραμικρή αλλαγή στην όψη του θα πρέπει: 

- Ο ιδιοκτήτης να βρει ένα μηχανικό που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη των όσων αποτυπώνει, να παράξει τα σχέδια και τις μελέτες της επισκευής - αποκατάστασης, 

- Τα σχέδια να υποβληθούν σχεδόν για το 99% των περιπτώσεων στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής για να εγκριθούν (?). 

- Εαν είσαι σε περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, θα πρέπει να γνωμοδοτήσει και η αρχαιολογική υπηρεσία (70% των περιοχών). 

- Στην συνέχεια οι εγκρίσεις μαζί με τις μελέτες, να υποβληθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα των Υπηρεσιών Δόμησης (οι γνωστές πολεοδομίες), όπου ηλεκτρονικά θα εκδοθεί η οικοδομική άδεια επισκευής ή αποκατάστασης, αφού πρώτα όμως ένας υπάλληλος (γιατί έτσι τον υποχρεώνει η διαδικασία) θα τα ελέγξει και σε hard copy με τον παλιό τρόπο και τις παλιές καθυστερήσεις. 

Τα ανωτέρω ισχύουν οριζόντια είτε ο ιδιοκτήτης είναι ένας, είτε πολλοί κληρονόμοι, είτε ΟΤΑ.  

Ο εκάστοτε δήμος, για να προστατεύσει τους δημότες του από την απαξίωση της διαδικασίας που το ίδιο το κράτος θέσπισε και οι φορείς ( όλοι μηδενός  εξαιρουμένου)  έχουν αποδεχθεί, έχει εργαλειοθήκη για να αντιμετωπίσει την διαχείριση των εγκαταλελειμμένων κτηρίων: 

- Αιτείται στην Τεχνική του Υπηρεσία να γνωματεύσει για την επικινδυνότητα ή μη των κτηρίων, 

- Κοινοποιεί την γνωμάτευση στους ιδιοκτήτες ενημερώνοντας τους ότι έχουν δύο μήνες για να καθαιρέσουν τα επικίνδυνα τμήματα ( αν θέλουν να επισκευάσουν και να επενδύσουν χρήματα τότε θα υποστούν την διαδικασία), 

- Εάν δεν ανταποκριθούν, καθαιρεί ο Δήμος τα επικίνδυνα τμήματα και στέλνει το κόστος στους ιδιοκτήτες. 

4. Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Παρακολουθώντας την πληθώρα των άρθρων που φορτώνουν την αρχαιολογική υπηρεσία με ευθύνες φοβάμαι ότι χάνουμε την στόχευση μας. 

Ζητάμε από τους υπαλλήλους της αρχαιολογικής υπηρεσίας να εξετάζουν, να ελέγχουν και να γνωμοδοτούν για την ορθή αποκατάσταση ενός κάστρου, ενός μνημείου, ενός σπιτιού και ενός τοίχου περίφραξης. ]Δεν μπορεί να είναι εφικτό αυτό, όπως δεν μπορεί ένας ιατρός να παρασταθεί σε δικαστήριο ως συνήγορος, ένας έμπορος δεν μπορεί να ασκήσει καθήκοντα λογιστή και ένας δικηγόρος δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα δικαστή. 

Αυτό που πρέπει να ζητήσουμε είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να απαλλάξουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους και όλες αυτές τις επιτροπές από διαδικασίες ρουτίνας που μόνο χρόνο και ενέργεια απορροφούν.  



5. ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 

Διαβάζοντας τα ανωτέρω δημιουργείται εύλογα η απορία γιατί είναι τόσο δύσκολο να απλοποιηθούν αυτές όλες οι διαδικασίες (;). Προτάσεις υπάρχουν πολλές και έχουν διατυπωθεί από "τους νόμους" της πραγματικής αγοράς εδώ και καιρό. 

- Ακίνητα που δεν πρόκειται κατά την διαδικασία επισκευής ή αποκατάστασης να επιφέρουν αλλαγές στις όψεις του ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να παίρνουν έγκριση από επιτροπές (βλ ΣΑ) ή αρχαιολογική υπηρεσία. Την ευθύνη για την υλοποίηση και την διατήρηση έτσι κι αλλιώς την έχει ο μηχανικός του έργου ( με ποινή απώλειας του πτυχίου του). 

- Ο Δήμος και η Περιφέρεια μπορούν εύκολα να αιτηθούν κοινοτικά κονδύλια για την αποκατάσταση τουλάχιστον των όψεων εγκαταλελειμμένων κτηρίων (πριν να γίνου ετοιμόρροπα) και να τα αποκαταστήσουν δίνοντας ανάσα στην οικοδομική δραστηριότητα, αλλά μεταμορφώνοντας και τις πόλεις. Ας στείλουν και τον λογαριασμό στους ιδιοκτήτες για τις επισκευές, αλλά δε θα χαλάσουν την χαμηλή ούτως ή άλλως ρευστότητα τους. 

Ίσως ένας Covid-21 να μας δώσει αυτή την δυνατότητα... 

Μέχρι τότε περπατάτε σαν τους Ινδούς στο κέντρο του δρόμου......